Gemlik Zeytini’nde bir yandan hasat sezonu yaklaşırken öte yandan geçtiğimiz yaz aylarındaki sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde geçmesi ve beklenen yağmurların yağmaması rekolte kaybına neden oldu.
Bu konuda CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal zeytin çiftçisinin sesi oldu. Sarıbal, Bursa’nın Gemlik ilçesinin Umurbey Mahallesi’nde zeytin üreticisinin sorunları ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.
Sarıbal yaptığı açıklamada; zeytin üreticisinin zor durumda olduğunu vurgularken, yetkili kurumları göreve çağırdı.
Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’a Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, CHP Orhangazi İlçe Başkanı Berna Çakır, CHP İznik İlçe Başkanı Sadullah Eşiyok, Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda partili eşlik etti.
Basın açıklamasında ilk konuşmayı CHP Gemlik İlçe Başkanı Servet Pehlivan yaptı, Pehlivan, zeytincinin sorunlarını tespit ettiklerini ve bunun üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirtti.
İlçe Başkanı Servet Pehlivan’ın ardından CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş yaptı. Yeşiltaş iktidarın tarım politikasının çöktüğünü vurgularken, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında çözüm önerilerinin hazır olduğunu söyledi.
Deviren, “Tüm yaz enerjimizi köylümüze harcadık”
Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren köylüyü önemsediklerini vurguladı. Bu yıl dört farklı köyde su bulma çalışması yaptıklarını söyleyerek hasat öncesi köylerde yaptıkları arazi yolları çalışması köylünün sıkıntısını ortadan kaldırdıklarına değindi. Köylerde üreten son neslin bu nesil olduğunu sözlerine ekledi.
Bu neslin güçten düşmesiyle birlikte köylerde üretim yapacak kimsenin kalmayacağını ve tarlarlarda mültecilerin çalışmaya başlayacağına değindi.
Sarıbal, “Tane ve zeytinyağı desteği arttırılmalı”
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal; Gemlik, Mudanya, Orhangazi ve İznik gibi bölgelerde 250 ton gibi bir rekolte beklendiğini bu yıl zeytin üretiminde girdi maliyetlerinin geçen yıllara oranla %100 arttığını belirterek, bu artışlardan dolayı çiftçinin refah seviyesinin olumsuz etkilendiğini sözlerine ekledi. Sarıbal konuşmasının devamında, “Tane ve zeytinyağı desteği artırılmalı, ihracat kısıtlamaları geri gelmemeli ve çiftçilere düşük faizli krediler sağlanmalıdır. Ayrıca, Marmarabirlik ve Tarım Kredi Kooperatifleri, fiyat belirlerken çiftçinin maliyetlerini göz önünde bulundurmalıdır. Zeytin hasat sezonunun tüm çiftçilere ve ülkemize bereket getirmesini diliyoruz” dedi.
SİYASET
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024MAGAZİN
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024SPOR
21 Kasım 2024SPOR
21 Kasım 2024